A kutyatartás egészségügyi előnyei

 

A kutyatartásnak pozitív hatása van az egészségünkre

 

Egy egyesült királyságbeli kutatás szerint kutyát tartani jót tesz az egészségnek. És ha kutyát tartunk, akkor jobban javul a fizikai és mentális közérzetünk, mint ha macskát.

Ez a következtése az észak-írországi Belfast városában működő Queens Egyetem Kutyaviselkedési Központjában tevékenykedő egyik docens, Dr. Deborah Wells vizsgálatának.

Dr. Wells a British Journal of  Health Psychology című folyóiratban publikálta vizsgálatát.

A vizsgálat olyan kutatási szakcikkek összefoglalója, amelyek a házi kutyatartás és az ember jó közérzete közötti összefüggést tárták fel. Dr. Wells kutatásában olyan cikkeket talált, amelyek szerint a házi kutyatartás megelőzheti az emberek megbetegedését, illetve betegség esetén meggyorsíthatja gyógyulásukat, és figyelmeztethet a rák, rohamok és alacsony vércukorszint korai jeleire.

Feltárta továbbá a kutyákkal és a humánpszichológiai kutyákkal kapcsolatos kutatásokat, ezen belül a kutyák terápiás szerepét a fogyatékkal, valamint a kórházban, börtönben és szociális otthonokban élők támogatásában.

Egy izraeli kutatási szakcikk szerint a kisállatok társasága valószínűleg segített a skizofréniásoknak, hogy motiváltabbnak és nyugodtabbnak érezzék magukat. Egy másik egyesült királyságbeli vizsgálat szerint a kutya társasága segített a krónikus betegségekben szenvedő gyermekeknek elviselni a fájdalmas kezeléseket.

A bizonyítékok némelyikéről, kiderült, hogy gyenge, de más területeken erőteljes bizonyítékokat talált arra Dr. Wells, hogy a kutyatulajdonosoknak alacsonyabb a vérnyomása, alacsonyabb a koleszterinszintje és kisebb valószínűséggel vannak kisebb vagy nagyobb egészségügyi problémáik.

Egy 1985-ös cikkben Dr. Wells azt találta, hogy a kutyatulajdonosok szívroham utáni egyéves túlélési rátája 8,6-szor magasabb volt, mint azoké, akiknek nem volt kutyájuk.

Dr. Wells szerint sokféle oka lehet a kutyatartás egészségügyi előnyeinek. Ott van a fokozott testmozgás nyilvánvalóbb közvetlen hatása, de vannak közvetett hatások is, így például a fokozott társas érintkezés és az a lehetőség, hogy az ember és a kutya kapcsolata pszichológiai puffert biztosít a stresszel szemben.

A macska- és kutyatartást összehasonlítva Dr. Wells bizonyítékokat talált arra, hogy akik macskákat vagy kutyákat hoznak ki a menhelyekről, azoknál az új társ hazavitele után már akár egy hónappal csökkentek a kisebb egészségügyi problémák, így például a fejfájás, a szédüléses epizódok és a meghűlések. Azonban csak azoknál maradt meg a jobb egészségi állapot akár 10 hónappal később is, akik nem macskát, hanem kutyát vettek magukhoz

 

Forrás :www.medicalnewstoday. 2007. jan. 22.

 

PETSHOP

PETSHOP:

 

www.vetricare.hu

 

Természetes gondoskodás mindenütt, ahol szükség van rá...

 

Rendelés

Rendelőnk jelenlegi nyitva tartása:

 

HÉTFŐ: 15:00 - 19:00

KEDD: 15:00 - 19:00

SZERDA: 10:00 - 12:00

CSÜTÖRTÖK: 15:00 - 19:00

PÉNTEK: 15:00 - 19:00

 

Cím: 1147 Budapest, Balázs utca 31. (Az Ilosvai Selymes és Kerékgyártó utcákat köti össze a Rákos-patakhoz közel.)

 

Műtéti előjegyzésért kérem hívjon: +36 30 455 0256

 

Mobil: +36 30 455 0256 (Dr. Yaro A. Cletus)

 

Miben segíthetünk?

Oltásra van szüksége házi kedvencének?

 

Szokatlanul viselkedik kutyája, macskája?

 

Szeretné tudni, mit egyen kedvence, hogy egészséges maradjon és sokáig éljen?