A macskatartás egészségügyi előnyei

A macskatartás 17 egészségügyi előnye

 

Cicatartás előnyei

 

Ha arra gondolunk, hogy mik azok a dolgok, amik javíthatják az egészségünket, nem gyakran jutnak eszünkbe a házi kedvencek. Különösen a macskatartás az, ami nemigen jut eszünkbe. Az egészségügyi szakemberek és a kutatók azonban azt találták, hogy a macskatartás valóban jót tehet az egészségünknek. Sokféle előnyét élvezhetjük a macskatartásnak. Az alábbiakban 17 egészségügyi előnyt sorolunk fel, amelyek a macskatartással függnek össze:

 

 1. A szív- és érrendszeri betegségek csökkent kockázata: Úgy tűnik, hogy aki macskát tart, az kisebb valószínűséggel hal meg szív- és érrendszeri betegségekben. Sőt, a Minnesotai Egyetem egy vizsgálatában azt találták, hogy azok, akiknek nincs macskájuk, 30-40 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg szív- és érrendszeri betegségekben, mint a macskatulajdonosok. Vajon kutyatartás esetén is működik a dolog? A vizsgálat szerint a kutyatulajdonosok nem élvezhettek ugyanolyan előnyöket, mint a macskatulajdonosok.
   
 2. A szívroham kockázatának csökkenése: Ha macskát tartunk, csökken az esélye, hogy szívrohammal végezzük. Ha macskát tartunk, nem csak az egész szív- és érrendszerünk mond majd köszönetet, de annak az esélyét is csökkenthetjük, hogy hirtelen meghalunk egy szívrohamban.
   
 3. Javítja az immunrendszer működését: A macskatartás segíthet javítani az immunrendszer működését. A macskával összefüggésben kapott érzések segíthetnek az immunrendszer stimulálásában. A macskák gyakran tudják, ha betegek vagyunk, odajöhetnek és megvigasztalhatnak minket, amivel segítenek a gyógyulásban, miközben stimulálják az immunrendszert.
   
 4. Csökken az allergiák kialakulásának kockázata: Ha gyermeket várunk, akkor is érdemes megfontolni egy házi kedvenc beszerzését. A macskatartás segíthet megelőzni az allergiákat gyermekeinkben. Egyes vizsgálatok szerint az állatok, különösen macskák és kutyák között élő újszülöttek nagyobb valószínűséggel kerülik el az allergiák kialakulását. Ha már korai életkorban hozzájuk szoknak, az immunitást vált ki.
   
 5. Segít megelőzni az asztmát a gyermekekben: Az allergiák kialakulásának megelőzésén kívül arra is vannak bizonyítékok, hogy a macskákkal való együttélés az asztma kialakulását is megelőzheti a gyermekeknél. Ha gyermekei vannak, a macska tartása és kontaktusa a gyermekekkel segíthet nekik elkerülni, hogy asztmásokká váljanak. A korai és rendszeres kontaktus a macskákkal segíthet a gyerekeknek egy sor légúti probléma elkerülésében.
   
 6. Csökkenti a vérnyomást: Egy macska társaságának élvezete a vérnyomás csökkentésében is segíthet. Sőt, a macskatartás alacsonyabb vérnyomást eredményezhet. Ha csak cirógatunk egy macskát, már az is megnyugtató és leviszi a vérnyomást. A Buffalo-ban található New York Állami Egyetem  által végzett vizsgálat szerint valószínűbb, hogy alacsonyabb lesz a vérnyomása azoknak, akik házi kedvenceket tartanak, mint azoknak, akik nem tartanak.
   
 7. Alacsonyabb trigliceridszint: A trigliceridszintünket úgy csökkenthetjük, ha testmozgást végzünk és kevesebb szénhidrátot eszünk (különösen a feldolgozott ételekből származókból). De nem ez az egyetlen dolog, amit tehetünk. Egyes vizsgálatok azt jelzik, hogy ha macskát tartunk, azzal csökkenthetjük a trigliceridszintünket és az egészségünket is stimuláljuk a macskatartással. Bár még valószínűleg így is kell testmozgást végeznünk és jobban kell ennünk, de a macskatartás segítheti a folyamatot.
   
 8. Alacsonyabb koleszterinszint: Próbálja levinni a koleszterinszintjét? Ha igen, fontolja meg, hogy szerez egy macskát. Érdekes módon a macskatartóknak alacsonyabb a koleszterinszintje, mint azoknak, akiknek nincs macskájuk. Egy 2006-os kanadai vizsgálat azt mutatta, hogy a macskatartás valóban hatékonyabban csökkenti a koleszterinszintet, mint azok a gyógyszerek, amiket erre terveztek. Sőt, spórolhat a gyógyszereken és javíthatja egészségét azzal, ha esetleg macskatulajdonossá válik.
   
 9. Csökkent sztrók kockázat: A sztrók kilátása ijesztő. Ha aggódik azon, hogy sztrókja lehet, érdemes megfontolni a macskatartást. A macskatartás csökkentheti a sztrók kockázatát. A Minnesotai Egyetem egyik vizsgálatában azt találták, hogy a macskatulajdonosok egyharmaddal csökkenteni tudták a sztrók kockázatát. A gondolat, hogy egy macskának köszönhetően segíthetünk a sztrók kockázatának csökkentésében, máris egy ok arra, hogy megfontoljuk a macskatartást.
   
 10. Csökkenti a stresszt: A macskatartás segíthet csökkenteni a stresszt az életünkben. A macskatartásnak sok pszichológiai előnye van, amelyek közül az egyik a stressz enyhítése. Ha képesek vagyunk gondoskodni egy állatról, vagy ha egy macska hozzánk bújik, az segíthet abban, hogy jobban érezzük magunkat és csökkentsük a stressz-szintünket.
   
 11. Csökkenti a szorongást: A macskatartás nem csak abban segíthet, hogy csökkentsük a stresszt, amit érzünk, hanem a szorongásunkat is csökkentheti. Egy macska dédelgetése megnyugtató, ahogy a macskákkal való törődés egyéb aspektusai is. Ha azzal foglalkozunk, hogy törődjünk egy másik teremtménnyel, az segíthet elűzni a gondokat a fejünkből. Egy hozzánk bújó macska jelenléte emellett segíthet lenyugtatni magunkat, ahogy élvezzük a macska feltétlen szeretetét.
   
 12. Javítja a hangulatot: A házi kedvencekkel való interakció sok esetben segíthet javítani a hangulatunkat. Ide tartoznak a macskák is. A macskatartás segíthet abban, hogy általában jobban érezzük magunkat, mivel fokozza a hangulatunkat. Ha szeretné javítani a hangulatát, egy macska segíthet benne.
   
 13. Segít a depresszióban: A macskatartás segíthet a depresszió enyhítésében is. Bár egy macska ténylegesen nem „gyógyítja” a depressziót, segíthet elűzni a problémákat a fejünkből és másra összpontosítani. A szeretet, amit a macska kínál nyugtató hatású lehet az elménk számára. Ha Ön depressziós, egy macska társasága segíthet Önnek a harcban.
   
 14. Segít az autizmusban: Az autizmust az jellemzi, hogy valakinek nehézségei vannak a társas interakciókban és a kommunikációban. Az autistáknak nehezen megy, hogy úgy kommunikáljanak, ahogy mások. A macskatartás ténylegesen segíthet az ilyen esetekben. Voltak olyan esetek, amikor a macskák kulcsfontosságúak voltak az autista gyermekek terápiájában. A macskákkal való érintkezés más fejlődési rendellenességek esetén is segíthet.
   
 15. Csökkenti a magányt: Sokan, akik magányosnak érzik magukat, enyhülést találhatnak egy házi kedvencben. A macskák társasága segíthet azoknak, akik egyedül érzik magukat, hogy kapcsolatot érezzenek egy másik élettel. Pusztán az, hogy van egy macskánk, akihez hazajöhetünk és akivel időt tölthetünk, segíthet azoknak, akik egyedülállók vagy megözvegyültek.
   
 16. Kevesebb egészségügyi vizit: Akiknek macskájuk van, azok kevesebbszer járnak egészségügyi szakemberekhez vizitre. Ez magában foglalja az orvosi viziteket és a kórházi viziteket is. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy azokban a szanatóriumokban, amelyekbe a terápia részeként macskákat is beengednek, alacsonyabbak a betegek gyógyszerköltségei, mint azokban az intézményekben, amelyek nem használnak macskákat a terápia részeként.
   
 17. Hosszabb élet: Amellett, hogy házasságban élünk és elkerüljük a főutakat, egy macskával is hosszabb életet élhetünk. A macskák számos előnyt kínálnak, ami hosszabb élettartamot eredményez, ezen belül egyfajta társas interakciót. Úgyhogy ha egészségesek akarunk lenni és egy kicsit tovább akarunk élni, fontoljuk meg a macskatartást.

 

Forrás: FutureMedica: 2010. június 17. Az egészségügyi ellátás és a biotechnológia jövője

 

Cica

 

PETSHOP

PETSHOP:

 

www.vetricare.hu

 

Természetes gondoskodás mindenütt, ahol szükség van rá...

 

Rendelés

Rendelőnk jelenlegi nyitva tartása:

 

HÉTFŐ: 15:00 - 19:00

KEDD: 15:00 - 19:00

SZERDA: 10:00 - 12:00

CSÜTÖRTÖK: 15:00 - 19:00

PÉNTEK: 15:00 - 19:00

 

Cím: 1147 Budapest, Balázs utca 31. (Az Ilosvai Selymes és Kerékgyártó utcákat köti össze a Rákos-patakhoz közel.)

 

Műtéti előjegyzésért kérem hívjon: +36 30 455 0256

 

Mobil: +36 30 455 0256 (Dr. Yaro A. Cletus)

 

Miben segíthetünk?

Oltásra van szüksége házi kedvencének?

 

Szokatlanul viselkedik kutyája, macskája?

 

Szeretné tudni, mit egyen kedvence, hogy egészséges maradjon és sokáig éljen?